2009. december 9., szerda

Fotós idézet 2009.12.09

"A ma fotósai nem születésüktől fogva mesterei a fotográfiának, viszont az elődök nyomaiba lépve tudják meghaladni a mestereket." – fotótanú blog

7 megjegyzés:

  1. Csak az a kérdés mikor mindta ezt Keleti Éva?
    Kicsit lehetne bővebb az idézet, mert így a szövegkörnyezet nélkül ez elég félreérthető/magyarázható, szerintem.

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó, hogy rákérdeztél! Nem emlékeztem honnan gyűjtöttem be az idézetet. Van egy Word doksim, amibe gyűjtögetem, amikor találok valamit. Úgyhogy rákerestem magára erre a szövegre a neten. Kiderült, hogy a Fotótanú blogon olvastam és nem tudom, hogy miért (gyenge pillanatom lehetett) Keleti Évához rendeltem. Holott igazából nem is idézet! Javítottam is a forrást. Remélem nem sok ilyen volt/van/lesz. Nem szeretném ha rosszul idéznék! Most ez történt. Muszáj is elnézést kérnem és megkövetni magam! Igyekszem jobban figyelni!

    VálaszTörlés
  3. Persze a kérdés ettől fenn áll, mert hát vannak kétségeim, hogy a mai fotósok tudása meghaladja-e az elődőkét, a mestereket. Persze nem lehet általánossgában beszélni, és az is kérdés össze lehet-e/kell-e hasonlítani a két tudást.

    VálaszTörlés
  4. Igen fennáll. :)

    Azon szoktam gondolkodni, hogy régen, amikor még kevésbé lehetett más fotósok fotóival találkozni (mert mondjuk nem volt Internet), voltak olyan fotósok, akik maguktól alakították ki a stílusukat, maguk jöttek rá mindenre. Nekünk ez ma már könnyen elérhető, könnyen "másoljuk" őket, könnyen indulunk el az általuk kitaposott úton. Ilyen fényben akár úgy is tűnhet jobbak vagyunk, azokat a képeket mi is el tudjuk készíteni.

    Szerintem az elődjeink munkáit érdemes megismerni. Ha nem is akarjuk követni, de tudjuk miket alkottak korábban. Ez általánosan elmondható több művészeti ágra is. Ez megint oda vezet vissza, hogy a jelen kor fotóit egységben kell nézni a múlt fotóival.

    Bonyolult kérdések ezek. :)

    VálaszTörlés
  5. Igen, erre sok mindent tudnék mondani, de most lusta is vagyok írni, meg időm sincs, szerintem egyszer majd inkább beszélgetünk. :)

    VálaszTörlés
  6. semmi gond! :)

    egyszer tényleg jó lenne találkoznunk. arra gondoltam, hogy Szabolcs barátomhoz hasonlóan majd jövőre hirdetek egy "blog all stars" találkozót (copyright Szabolcs!:)). és akkor akik nem ismerjük személyesen egymást, azt is orvosolhatnánk. :)

    mostanában sajnos eléggé elvisz a munkahely, de jövő tavaszra csak jobb lesz a helyzet. :D

    VálaszTörlés
  7. Ez olyan mintha a múlt fotósai bezzeg már születésüktől fogva mesterei lettek volna a fotográfiának, pedig hát ugye...:)

    VálaszTörlés