2009. december 14., hétfő

Fotós idézet 2009.12.14

"Kezembe került Walter Koschaczky-nak, a bécsi Albertina volt igazgatójának könyve 'A fotográfia, mint művészet', amiben arról ír, hogy a fotóművészet az üzenetről szól, arról, hogy az egyén hogyan látja saját in­tellektuális szűrőjén keresztül szociális környezetét, a világot, amiben él és saját megközelítésben ezt közvetíti, vizualizálja a néző felé. Kinyit számára egy ablakot lelkében, ahol az empatikus néző az üzenet mondanivalóját, virtuális világát meg­lelheti. Minden más a puszta leképezésről szól, ami már nem a művészet része. Azt, hogy mondandóját technikailag ecsettel, vagy fényképezőgéppel örökíti meg, a művész saját döntésén múlik, erőfeszítésének célja a 'kifejező kép' kell, hogy legyen. A képnek legyen üzenete, mondanivaló­ja." – Benkő Sándor interjú

4 megjegyzés:

  1. "az egyén hogyan látja saját in­tellektuális szűrőjén keresztül szociális környezetét, a világot, amiben él és saját megközelítésben ezt közvetíti, vizualizálja a néző felé"

    Na itt a (rövid) válasz arra, hogy mit gondoltam arról, amit korábban írtál:

    "Nekünk ez ma már könnyen elérhető, könnyen "másoljuk" őket, könnyen indulunk el az általuk kitaposott úton. Ilyen fényben akár úgy is tűnhet jobbak vagyunk, azokat a képeket mi is el tudjuk készíteni"

    Most is nehéz röviden leírnom amit gondolok róla, meg jól megfoglamazni amit gondolok róla, igazából a "másolásnak" nagyon csak a kezdet kezdetén lehetne létjogosultsága, fontos, hogy Te legyél a képed, ahogy Te láttad, érezted, benne legyél...nem a régieket kell újra elkészíteni, hanem ha téma ugyanaz is, de benne kell legyen, hogy a a Te (mi) szemszöged(ünk)ből milyenek láttuk.

    VálaszTörlés
  2. Kicsit zavaros, meg ismétlődős voltam, de szerintem érted. :)

    VálaszTörlés
  3. na, most én passzolom a filozofikus eszmecserét fáradtságra hivatkozva. de egyszer jól kibeszéljük! :) köszi, hogy írtál!

    VálaszTörlés