2009. december 1., kedd

Fotós idézet 2009.12.01

"Beállított, megrendezett képeket csak az utolsó két évben fotografáltam. Barátaimmal, jó ismerőseimmel kezdtem, akik közel álltak hozzám. Meglepetésemre, az állványra helyezett gép előtt különös dolog történt: visszatért a régimódi fényképezés hangulata. Amikor az emberek még várakozással teli izgalommal adták át magukat a fényképezőgépnek. Amikor ünnepélyesen fogadták a fényképezés egyszeri és megismételhetetlen pillanatát. Amikor tudatában voltak a csodának, hogy a fényképezőgép ’megörökíti’ őket. Ezek az alkalmak sok mindent előhívtak. Elfelejtett pózokat, megilletődött tekintetet, nagyszülőktől örökölt tartást - a fényképezés régi varázsát." – Korniss Péter

3 megjegyzés:

  1. De érdekes, mikor elkezdtem olvasni, rögtön Korniss jutott eszembe, pedig még nem is láttam a nevét. Egy interjúban azt is olvastam, mikor készítette az egyik sorozatát, talán a vendégmunkást, de ebben nem vagyok most biztos, és már hosszú-hoszzú ideje ott fotózott köztük, egyszer csak megkérdezték Tőle, mikor készít már róluk "rendes" képeket is. Nekik az volt az igazi fotó, amit családról, róluk beállított képként készített, amit ki lehet tenni asztalra, szekrényre, és azt hiszem valahol érthető is, egy nagyon fontos része a fotográfiának.

    VálaszTörlés
  2. A Fotográfia c. filmben is volt az a rész, amikor a megrendelő csalódott volt a róla készült képekkel kapcsolatban, mert azt gondolta, hogy az nem műtermi fotó, így nem tudja kitenni a falra.

    Itt is bejön az, hogy ami mondjuk egy fotósnak tetszik, az egy fotózással nem foglalkozónak lehet, hogy nem. Másképp látunk, más a képi kultúránk.

    VálaszTörlés
  3. Erről egy nyári balatonparti társaság jutott az eszembe, akik meglátva nálam a "profi" cuccot gyorsan a nyakamba akasztottak vagy 15 kompakt gépet és felvették a szokásos "természetes" pózokat:)
    Amíg készültek csinálam néhány "werk" képet a gépeikkel:D
    Kíváncsi lettem volna amikor otthon meglátják őket mit gondolnak róluk.

    VálaszTörlés