2009. szeptember 29., kedd

Fotós idézet 2009.09.29

„Fontos, hogy meg­felelő legyen a technikád. Ez nem egyenlő az­zal, hogy a legdrá­gább, a legjobb eszköz. Valamint fontos, hogy az ember minél job­ban megismerje a helyet, amit fo­tózni készül. Ez nem idő kérdése, le­het az öt vagy tíz perc is, csak ak­kor intenzíven oda kell figyelni, rá kell hangolódni. Tud­ja, hogy mit akar, baráti viszony­ban legyen vele, az expozíció előtt közvetlenül viszont hirtelen el kell tá­volodni a megis­mert egésztől, el kell felejteni min­dent, amit a „barát­kozás alatt” elkép­zelt és távolságot kell tartania tőle. És ha még úgyis jó a kép, akkor le­het fotózni.” – Haid Attila interjú

5 megjegyzés:

  1. Igen, azt hiszem ez így igaz. Mindig mondom, hogy a technika csak eszköz, minél jobban kell tudni használni a gépet, tudni csínját-bínját, de a fene megette az egészet, ha a pillanat, a tartalom nincs sehol mellette. Mondjuk elkapott pillanatoknál, utcán fotózva ez még jobban előjön, mert nem nagyon van idő állítgatásokra, tekergetésekre. A helyszínt is valahogy tényleg jó, ha egy kicsit magadénak érzed...nyilván ez mindenkinél más, mennyi idő után megy neki, sőt helyszíne is válogatja. Nekem is vannak visszatérő helyeim..mire kifigyeltem akár a jó fényeket, akár mást, addigra megláttam mást, többet is, mint első alkalommal.

    VálaszTörlés
  2. jó olvasni a gondolataid! örülök, hogy leírod!

    VálaszTörlés
  3. Na igen, a technika...épp most készülök downgrade-elni K20D-ről:)

    VálaszTörlés
  4. igen, látom a Pentax Fan Clubon a hirdetésed.
    megkérdezhetem, hogy miért? anyagiak? kihasználatlanság?
    az a helyzet, hogy a K20D számomra is sokkal-sokkal többet ad, mint amit egyelőre ki tudnék használni, de úgy érzem bántam volna, ha egy "kisebb" modellt választok. ami egyébként valószínűleg bőven kielégítené az igényeimet és tudásom.

    VálaszTörlés
  5. Két - látszólag egymásnak ellentmondó - ok is van:
    1. Kipróbálom mennyire korlátoz a "butább" váz
    2. Jövőre K7-et szeretnék:))

    De még az is lehet, hogy a K200D utódja olyan jó lesz, hogy annál kötök ki;)

    VálaszTörlés