2009. szeptember 20., vasárnap

Fotós idézet 2009.09.20

„Egész életemben azt az elvet követtem, és ezt mindenkinek ajánlhatom: legyen hű önmagához. Használja a fotográfiát arra, hogy a világról alkotott egyéni képét megmutassa. Soha életemben nem kötöttem kompromisszumot, és talán ez sikerem titka. Azok az emberek, akik képeimre felfigyeltek, azt érezték, hogy van azokban valami személyes, valami természetes és valami eredeti. Ez azért érdekes, mert soha nem erőlködtem, hogy egyéni stílust vagy valamilyen bonyolult módszert agyaljak ki. Egyszerűen úgy fényképeztem a dolgokat, ahogyan rám hatottak. Egyéni érzések kellenek ahhoz, hogy az ember ezt meg tudja valósítani.” - André Kertész

11 megjegyzés:

  1. Jó ez is. Pont nemrég folyt beszélgetés valamelyik fotós oldalon, van-e, létezik-e objektív fotó, egyáltalán kell-e olyan. Én még nem igazán jutottam dűlőre a dologgal, de mindenesetre érdekes felvetés. Valahogy nem találom/látom a határvonalat a között hogy valakinek saját "stílusa van", és közben objektíven próbálja a valóságot bemutatni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes kérdés! Szerencsére vannak olyan fotósok, akiknek stílusuk van és közben objektívek. Számomra például Kálló Péter (www.kallopeter.com) és Sebestyén László ilyenek (www.fotosebestyen.hu). De biztosan vannak még! Olyanok, akiket nem ismerek vagy ismerek, de nem hatnak rám. Kukkants rá a fenti oldalakra és ha van kedved, utána meséld el, hogy mit gondolsz ezek után. Érdekelne!

    VálaszTörlés
  3. ehhez az is kell, hogy valaki objektíven akarjon fotózni (én például nagyon sokszor törekszem éppen az ellenkezőjére)
    az idézeteket továbbra is várom :)

    VálaszTörlés
  4. lesz idézet! hétvégén keresgéltem és találtam párat. ;)

    VálaszTörlés
  5. Péter megnézem valamelyik nap mindkettőt, ígérem, és jövök vissza.

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon eredeti és igaz gondolat.
    Réz tábla a kapu alatt című könyvből, a doki szavai illenek még ide, ehhez a gondolatsorhoz; talán pontosan sikerül idézni...tudod az a momentum amikor a Királyi Orvosi Kamarába kérte a felvételét;
    Szóval:
    -Az eddigi tapasztalataim arra tanítottak, hogy soha ne legyek magabiztos, és mindig álljak alázattal a tudomány szolgálatában.

    Köszönöm szépen.
    Jó volt olvasni Kertész Andor szavait.

    Üdv.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik az idézet! Volt szerencsém találkozni és beszélgetni Papp Elekkel. http://pappelek.hu/gondolatok.html?lang=hu Nála szerényebb emberrel nem igazán találkoztam. Szerintem ismeritek őt. Három egymást követő évben ő volt az év fotográfusa Magyarországon. Amennyiben ez bíztatás lehet nekünk (nekem) amatőröknek, még ő is keresi az utat, az igazán saját stílust. Akkor szerintem nem szégyen, ha mi sem vagyunk igazán biztosak magunkban. Legalábbis bennem minden fotómmal kacsolatban él a kétely, hogy valóban jó-e, kifejezi azt, amit beszeretnék mutatni. Ez főleg igaz a nem makró fotóimra, mert ott aztán tényleg bizonytalan vagyok. Irigyellek, hogy magabiztos vagy és a vélemények nem térítenek el utadról. Sok szerencsét kívánok ehhez!
    Laci

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, ez igazán hasznos komment volt! Én sem mondanám biztosnak magam a fotóimmal kapcsolatban, ezért nagyon fontos számomra minden vélemény. Az a vélemény is érdekel, ha valakinek nem tetszik egy fotóm. Szerencsére nekem ez hobbi, kikapcsolódás, szabadság. Nem veszem véresen komolyan, nincs tétje. A legnagyobb dolog, amit el szeretnék érni az, hogy másoknak átadhassak valamit. Éppen ezért belefér mindenféle kísérletezés, rengeteg téma, különböző kidolgozás, próbálkozás. Azért örülök, ha magabiztosnak tűnök. ;)

    VálaszTörlés
  9. Na megnézegettem, ha nem is végig néztem a honlapjaikat (két ilyen nehezen kezelhető weblapot), jók, jó képek. Kállónál inkább érzem az objeltivitást, Sebestyénnél nem vagyok meggygőzödve, hogy egy fotográfus is ezt mondaná rá, de én kicsi vagyok ehhez. :)
    És szerintem még sok mindennek kell leülepedni bennem, meg tanulni,hogy én ezt a kérdést átlássam/megértsem. De talán idővel..

    VálaszTörlés
  10. köszönöm a véleményed! én is kicsi vagyok ehhez. azért egy kicsit filozofáltunk erről a mi szintünkön. :)

    VálaszTörlés