2009. november 23., hétfő

Fotós idézet 2009.11.23

"Attól más a fekete-fehér fotográfia, hogy magukat a tónusviszonyokat sokkal szélesebb skálában tudjuk vezérelni. Ezáltal olyan drámai hatásokat le­het vele elérni, amit a színessel ritkán. A színeknek mindig van egy bizonyos fajta elkáprázta­tó hatása. Ha ránézünk egy képre és az színes, teljesen mindegy, hogy mi van mögötte, az embernek felcsillan a szeme." – Vajda János

3 megjegyzés:

  1. És manapság sokkal többre is értékelik, vagy inkább úgy mondom nagyobb népszerűségnek örvend a színes fotózás, pedig a fekete-fehér gyönyörű világ, a tónusok, hangulatok egész másak, én spec nagyon szeretem (mondjuk ez nem újdonság :), és mondom ezt úgy, hogy semmi bajom a színessel, szeretem, csak engem megragadott a fekete-fehér "hangulat"..

    VálaszTörlés
  2. Jók ezek az idézetek. Sokszor olvasom vissza a saját véleményem másoktól, (vagyis magamtól kell rájönnöm arra, amit már rég jól megmondott valami nagy öreg), így egyrészt nyerek némi megerősítést (lehet hivatkozni, hogy már Kertész is megmondta :D), másrészt meg tanulok a rovatból. Erről a mostaniról pl. az jutott eszembe, hogy mennyire másképp fotózik az ember színes és mennyire másképp fekete-fehér alapanyagra. Mert egy színes képről hiába veszed el a színeket, az sosem lesz ugyanolyan. Nem fekete-fehér kép lesz belőle, hanem csak "színtelen".

    VálaszTörlés
  3. Zsuzsi: kinek a pap, kinek a papné. Többnyire nekem is a fekete-fehér képek jönnek be, de akadnak nagyon jó színesek is. Ezeken az idézeteken keresztül próbálok én is elgondolkodni, hogy mi miért fog meg, mi miért jó...

    Eldiablomismo: örülök, ha tetszenek az idézetek! Többnyire olyanokat szoktam feltenni, amik nekem is megtetszenek. De rakok fel olyanokat is, amik nem feltétlen tetszenek, de elgondolkodtatnak, nyitnak egy más irányba. A nagy fotósoktól olvastam, hogy az ff fotózás az olyan, hogy az ember már ff-ben látja a világot és nem utólag teszi azzá. A profik biztosan így csinálják. Az én amatőr szintemen meg próbálok néhány képet "színteleníteni" (ez jó kifejezés!) és hátha jó eredménye lesz. Néha színteleníteni kell, hogy többet mondjon a téma.

    VálaszTörlés