2009. november 5., csütörtök

Fotós idézet 2009.11.05

"A 190 millió orosz ellenem van. Nem tartanak vad gyűléseket az utcasarkokon, nem gyakorolják látványosan a szabad szerelmet, külsőre nincs rajtuk semmi új, nagyon tisztességes, erkölcsös, dolgos emberek, a fényképész számára unalmasak, mint a bűn. Ráadásul úgy látszik, szeretnek orosz módra élni és utálják, ha fényképezik őket. Háborúhoz és forradalmakhoz szokott négy fényképezőgépem fel van háborodva és valahányszor kattintok velük, valami félresikerül." - olvasható a Robert Capa idézet John Steinbeck Orosz napló c. könyvének Jogos panasz c. fejezetében.

13 megjegyzés:

  1. Itt még nem tartok, pedig pont ezt olvasom..érdekes könyv.

    VálaszTörlés
  2. én még csak szemezgetek ezzel a könyvvel, nem olvasom. az idézetet asszem a Capa kiállításon kapott prosiból írtam ki, ha jól emlékszem. :)

    úgyhogy meséljetek, mi a véleményetek a könyvről? :)

    VálaszTörlés
  3. Egy kis hejreigazítás, remélem nem haragszol: a könyvet John Steinbeck írta, és kb 70db Capa fotó illusztálja. Persze mivel ez egy közös utatazásról szól, sokszor van benne szó Capa-ról, szóval az idézet származhat tőle.

    A könyv nekem egyébként nagyon tetszik, kifejezetten érdekes társadalom ábrázolás.

    VálaszTörlés
  4. Dehogy haragszom! Sőt, köszönöm a helyreigazítást! Javítottam is! Valószínű, hogy amikor kiemeltem a szövegkörnyezetből, akkor vétettem a hibát és eredetileg is John Steinbeck-re vonatkozik, hogy Ő "irta az Orosz napló c. könyvben". Az idézet bízom benne, hogy Capa-tól származik. :) Köszi szépen!

    VálaszTörlés
  5. Az idézet Capától van, a könyvnek van egy fejezete "Jogos panasz" címmel, amit Capa írt. (előrelapoztam megnézni)

    Eléggé az elején tartok, de szerintem érdemes elolvasni. Túl magán a témán Capa nem kevés fricskát kap Steinbecktől...miszerint nem lehetett könnyű ember. :) Olvasmányos, érdekes.

    VálaszTörlés
  6. Olyan ez, mint a híradó. Percről percre kapom az újabb infókat. :) Köszönöm!

    Próbáljuk bizonyítani az állításokat. :)

    Az biztosan igaz, hogy a könyv létezik. Magam is láttam a könyvesboltban. (Ok, itt élek azzal az axiómával, hogy amit a szemem lát, az létezik is! :))

    A fejezet is létezik, mert Zsuzsi megtalálta! (és ebből következik, hogy a könyv is létezik, hiszen Ő is látja :))

    Capa is létezett! Remélem, hogy nem valami kamu kiállítást láttam pár hete drága pénzért. :)

    Az idézethez fűzött kommentárom így módosítva remélem már megállja a helyét. Bár John Steinbeckről vajmi keveset tudok egyelőre.

    A könyvhöz viszont kedvet csináltatok!!! :)

    ...és amin sokszor szoktam gondolkodni. Ahogyan én itt idézgetek és nem minden esetben ellenőrzöm a pontos forrást, valódiságot, úgy a médiából is nap, mint nap olyan infókat kapunk, amit nem tudhatunk, hogy mennyire hitelesek (általánosan: reménykedjünk! nem akarok negatív lenni). Viszont mi a kapott információk alapján következtetünk, alkotjuk meg a saját véleményünket. Ami nem feltétlen helyes... Na, ebbe ennél jobban nem akarok itt belemenni. Mégiscsak néma tartomány a blog címe. Ahhoz képest mennyi szövegelés folyik itt?! :)

    VálaszTörlés
  7. valóban! este eljutottam az adott fejezetig :)

    Egyébként ha már Steinbeck: az Érik a gyümölcs c. könyve is nagyon teszett. Az is egyfajta társadalom ábrázolás a nagy gazdasági világválság idejéből. Elgé ütős egy könyv.

    VálaszTörlés
  8. Akkor a rejtély megoldódni látszik. :)

    Az "Érik a gyümölcsöt" feljegyeztem! Köszi!

    VálaszTörlés
  9. Péter, az Egerek és emberek" biztos ismerős, azt is Steinbeck írta. Az "Érik a gyümölcs" mellett még az "Édentől keletre" is híres tőle. Több film és színdarab készült a műveiből.
    Az utolsó bekezdésed meg nagyon igaz, messze vezet ez a dolog...

    VálaszTörlés
  10. köszönöm! ezeket is el fogom olvasni! (szeretem, ha mások ajánlanak könyvet, filmet, zenét, egyebet, ami tetszett nekik. mert akkor biztosan érdemes nekem is egy próbát tenni. és többnyire tényleg bejön!)

    VálaszTörlés
  11. Egerek és embereket John Malkovich-csal érdemes megnézni!
    És ha már zene, mostanság rá vagyok kattanva Szalóki Ági Karádi-lemezére:
    http://www.youtube.com/watch?v=DXziNS7oSuE

    VálaszTörlés
  12. Mercutio_: köszi a tippeket, utánuk fogok járni!

    VálaszTörlés