2010. szeptember 26., vasárnap

Solfatara



7 megjegyzés:

  1. Az előző szériánál néhol kicsit hiányoznak nekem a fehérek a tónusok közül, de itt minden okés. Jó kis informatív sorozatok ezek, bár jobb szeretnék egy kevéskét olvasni is róluk. ;)
    Mindkét sorozatból az első kép jön be leginkább. Szerintem ez nem is véletlen. :)

    VálaszTörlés
  2. Tudjukki: köszi! :)

    János: köszönöm az építő véleményed! hasznos! az előző szériával még majd akkor játszok kicsit szabadidőmben, hátha alakul még. Ez a széria is második nekifutásra sikerült így. Örülök a kíváncsiságodnak, hogy olvasnál is a képekről. Az előző sorozat a Pompei romoknál készült, ez pedig a Solfatara-nál (ld kicsit lejjebb a szöveget). Most olyan korszakom van éppen, hogy csak fotókat van kedvem feltenni és keveset szövegelni (mégiscsak néma tartomány a blog neve :)). De vártam a kérdést, hogy kit érdekel egyáltalán, hogy mik is ezek a képek (kis provokálás :)).

    Solfatara: A Solfatara egy alvó vulkán krátere Pozzuoli mellett, Nápolytól északra, amely kénes kigőzölgéseiről híres. Elnevezése a latin sulpha terra-ból származik, jelentése kénes föld, kénes vidék. Az antik világban Forum Vulcaninak nevezték, az istenek kovácsának, Vulcanusnak a tüzét látták benne. A vulkáni utóműködések, a szolfatarának a klasszikus típusa és egyben névadója is. A szolfatara tulajdonképpen a kénes fumarolák megnevezése. A vulkáni kráter, 92 méter mély, ellipszis alakú, sík terület, melynek leghosszabb átmérője megközelítőleg 700 méter. A kráter peremét trachit és andezit rétegek építik fel. Kb. 4000 évvel ezelőtt keletkezett és utoljára 1198-ben tört ki. Az utolsó kitörés freatikus volt - a talajvíz és magma találkozásakor keletkezett gőz okozta. A vulkáni kráterben ma is látható kénes fumarolák 1913 óta működnek.

    Ha arra jársz, ajánlom a meglátogatását! Csak Neked további fotók (később leszedem): http://zsakaipeter.atw.hu/20100818-1-solfatara

    VálaszTörlés
  3. Annyi lemaradásom van Veled kapcsolatban, hogy lassan kinevezek egy délutánt, estét, mikor leülök, s mindent végignézek, írok, stb... Elnézést, mert bánt a dolog, de behozom, amint van egy kis időm!
    Első is, de hármas, négyes a kedvenc nekem most.

    VálaszTörlés
  4. Zsuzsi: én legyek az utolsó, aki miatt aggódsz. nem fontos semmi, csak lazán! nem sietünk sehova! ;)

    VálaszTörlés
  5. Na, csak visszataláltam ide. (Elfelejtettem értesítést kérni... ) Bár, ha jönnek az értesítők, sem biztos, hogy jövök izibe, mert gépszíj effektus ütötte fel magát nálam. Köszönöm a leírást, hasznos volt. Valahogy nekem az esetek nagyon nagy többségében hiányzik egy kis adalék infó. Mert az O.K., hogy az ember gyönyörködik a képekben, de én például túl jó voltam földrajzból ahhoz, hogy ne érdekeljen a helyszín ilyen esetekben. Rengeteget használom a google earth progit, és nézegetek képeket a lányaimmal. Bizonyos szempontból felér egy utazással.

    VálaszTörlés
  6. igazad van, János! szerintem majd komment formájában megosztom Veletek az infókat ezentúl. szövegelni mostanában nincs sok kedvem/időm a fotók alatt. persze ez idővel lehet változik. :)

    VálaszTörlés