2009. december 31., csütörtök

Fotós idézet, év értékelés :), BUÉK! :)

Ezt az idézetet Szilveszterre tartogattam Nektek. :)

"Ha egy évben csak egy jó fotót készítek, akkor az már egy jó év volt." - Vadas Ernő

Nemrég volt Vadas Ernő születésének 110. évfordulója.
Főfüge blogján egy 1960-ban készült Híradó részletet tekinthettek meg 1 percben, illetve fotós gondolatokat olvashattok. Érdemes megnézni!

Kíváncsi lennék Ti melyik képeteket/képeiteket tartjátok 2009-ben a legjobbnak?

Nekem ez volt a legnépszerűbb, általatok a legjobbnak tartott:



Ez viszont az én személyes kedvencem:



Bár sok szempontból nehéz év volt a 2009-es, ha visszanézek, panaszra nincs okom. Idén lettem első lakás és első DSLR tulajdos, idén indítottam el barátok "nyomására" ezt a blogot. Ugyanis megfenyegettek, hogy ha én nem, majd ők nyitnak nekem egyet és megírják a bejegyzéseket, szanaszét offolják a kommenteket és a végén átadják. Igaz, Juice? Igaz, Pihe Pajti? ;) Mindezt azért, mert időnként állítólag szétoffoltam néhány bejegyzésük kommentjét. Pedig szerintem nem is! :) Köszönöm a "nyomást"! Örülök, hogy elindult ez a blog! Sok élményt, sok fotós ismerőst köszönhetek ennek. Az új ismerettségeket, új kapcsolatokat értékelem a legtöbbre az egészben. Remélem jövőre élőben is megismerhetem azokat, akiket most még csak virtuálisan! Tervezek egy "blog találkozót", amiről majd később. :)

Köszönöm szépen az egész évi aktivitásotok! Jövőre is sok szeretettel látok mindenkit!

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK! :)

2009. december 27., vasárnap

Két ünnep közt


A 'jó kis kilátásom' a 6 sávos Váci útra (+ szerviz utak). Ma minden sokkal csendesebb volt így két ünnep közt.

2009. december 25., péntek

Csendes téli délután



A szülői otthon falára ma pillanatokra ismét erős árnyékok vetültek (előzmény: augusztusban a 'Csendes nyári délután' c. fotóm). Alig sikerült két fotót készítenem, a nap ismét a felhők mögé bújt.

Fotókiállítás figyelő

Korábban már ajánlottam a fotópályázat figyelőt, most a spottr linkjei között megtaláltam a fotókiállítás figyelőt is.

2009. december 24., csütörtök

2009. december 23., szerda

Csúszik a szánkóóóóóó :)

Boldog karácsonyt mindenkinek! :)

2009. december 22., kedd

2009. december 21., hétfő

2009. december 20., vasárnap

2009. december 19., szombat

2009. december 18., péntek

2009. december 17., csütörtök

2009. december 16., szerda

Forralt bor



Mielőtt tovább kolbászolnánk, javaslom igyunk egy bögre forralt bort. Egészségetekre! :)

2009. december 15., kedd

2009. december 14., hétfő

Karácsonyi vásár - sült kolbász


Budapest, Vörösmarty tér

Köszönöm a szép estét Dórinak és Szabolcsnak! A következő napokban még szeretnék képeket mutatni Nektek a karácsonyi vásárból. Régi álmom, hogy ott fotózzak. Kérlek segítsetek, hogy melyik kép jó, illetve melyik csak egy sima kattintás. Az utómunkára is szívesen veszek javaslatokat. Nem tudom ezt például mennyire tartjátok egyedinek. Nem tudom láttatok-e már valakitől hasonlót. Ebben is várnám a véleményeteket!

Ja, és debütált az új fix 50-esem! Jó barátok leszünk úgy érzem! :)

Fotós idézet 2009.12.14

"Kezembe került Walter Koschaczky-nak, a bécsi Albertina volt igazgatójának könyve 'A fotográfia, mint művészet', amiben arról ír, hogy a fotóművészet az üzenetről szól, arról, hogy az egyén hogyan látja saját in­tellektuális szűrőjén keresztül szociális környezetét, a világot, amiben él és saját megközelítésben ezt közvetíti, vizualizálja a néző felé. Kinyit számára egy ablakot lelkében, ahol az empatikus néző az üzenet mondanivalóját, virtuális világát meg­lelheti. Minden más a puszta leképezésről szól, ami már nem a művészet része. Azt, hogy mondandóját technikailag ecsettel, vagy fényképezőgéppel örökíti meg, a művész saját döntésén múlik, erőfeszítésének célja a 'kifejező kép' kell, hogy legyen. A képnek legyen üzenete, mondanivaló­ja." – Benkő Sándor interjú

2009. december 12., szombat

Ablakok





Somogyvámos, 2008. nyara

Az elsőt már lehetett látni az Arénán. Némi HDR-esítéssel próbáltam feljavítani (remélem nem estem túlzásba). A második eddig a fiókban kallódott. Egyszerű ablakos fotók.

2009. december 11., péntek

Fotós idézet 2009.12.11

"Ne kérdezd tőlem, mit - miért fotózok - s fotóztam. De azt sem, honnan jöttem, s merre tartok. Csak nézd meg jól a képeim! - a választ megkapod." - Pádár Sándor

2009. december 10., csütörtök

Fotós idézet 2009.12.10

"Tulajdonképpen ma is ugyanazt fotózom, mint annak idején, csak más szemmel és egy gazdag tapasztalattal a hátam mögött. Korábban szárazabban fotóztam, nagyon vigyázva arra, hogy oda ne illő elemek ne rontsák a képet. Ma már tudom, hogy minden, ami a keresőben látszik, az emberi élet valóságához tartozik. Persze, túlzás azt mondani, hogy ugyanazt fotózom, mert közben maga az élet is nagyot változott. Mindennek más az arculata. Olyan elemek kerültek be, amiket eddig tudatosan kikerültem. Amikor fotózni kezdtem, még villany se volt, most az egész csángóföld teli van villanydróttal s oszloppal, jóformán mindenük be van betonozva." – részlet Ádám Gyula Fotóművészet c. újságban megjelent interjújából, melyet a Fotótanú blog elevenít fel.

2009. december 9., szerda

Fotós idézet 2009.12.09

"A ma fotósai nem születésüktől fogva mesterei a fotográfiának, viszont az elődök nyomaiba lépve tudják meghaladni a mestereket." – fotótanú blog

2009. december 8., kedd

Fotós idézet 2009.12.08

"Az igazán jó képeknek két alapvető összefüggő motívuma van: az őszinteség és a természetesség." – Reismann Marian

2009. december 7., hétfő

Fotós idézet 2009.12.07

Le Corbusier egy napon megkérdezte Lucien Hervét: "Hogyan lett Önből fényképész? Ollóval – válaszoltam. Amatőr felvételeimet addig vagdostam, alakítgattam és vágtam újra meg, amíg sikerült mindent eltávolítanom, ami nem volt szükséges a lényeg kifejezéséhez." – Lucien Hervé

2009. december 6., vasárnap

Szentendrei sorozat


Szintén régi kompaktos fotók. Ezeket azért nem mutattam meg, mert tavaly nyáron mástól is láttam szinte 100%-ig ugyanilyen képet (sajnos nem emlékszem kitől, pedig szívesen belinkelném az Ő képét is). Így hogy az a változat már "elfeledett", az enyém is beilleszthető a sorozatomba (?). Lehet valaki csak az enyémet ismeri meg. Mit gondoltok erről a kérdésről?
Két változat. Van egy tippem melyik a jobb, de kíváncsi lennék rá Ti mit gondoltok. Ebben az időben nagyon szerettem játszani a BW Styler nevű PS plugin-nel, amivel könnyedén alakíthatók a képek fekete-fehér fotóvá. Azon a napon sok képet készítettem Szentendrén, ezzel hoztam egységes formára azokat. Főleg a felső két képre várnám a véleményeket (melyik tetszik jobban), illetve lehet kritizálni a BW konverziót is. Meg bármit. :) Az alábbi képeket pedig olyan szempontból találom érdekesnek megmutatni, hogy ebbe a sorozatba tartoznak a felső képek.
Kíváncsi vagyok, hogy mennyire tartjátok érdekes, értékes képeknek, sorozatnak. Még sokat szeretnék Szentendrén fotózni és mozgalmasabb képeket is készíteni. Minden véleménynek, gondolatnak, kritikának örülök! (Na, most megkaptátok a fotókat. :))))




2009. december 5., szombat

Üdvözlégy



Írtátok, hogy jó lenne sűrűbben képeket látni a sok szöveg között. Mindent a látogatókért! :) Mostanában nem sikerült értékelhetőt alkotnom, ezért a régi kompakt géppel készült fotóim közül mutatok néhányat, amit még nem láthattatok. Kezdjük mondjuk ezzel. Van egy párja is, azon még gondolkodom, hogy megmutassam-e vagy maradjon inkább a "fiókban". :)

Inspiráció 2009.12.05

Bernáth Tamás fotó blogját már pár hete figyelemmel kísérem és a blog ajánlómban is megtaláljátok. Csak szólok hátha nem vettétek észre, mert érdemes megnézni a képeit! :) Ez pedig itt a Flickr photostream-je.

2009. december 4., péntek

Fotós idézet 2009.12.04

"Stemlerné vészharangot is kongat egyszerre: aggasztja a digitális korszak nagy számú fotótermése, archiválásának megoldatlansága. Az a paradox helyzet állhat majd fenn, hogy 'bár soha ennyi fénykép nem készült, mint manapság, lehet, hogy (...) korunkból jóval kevesebb fénykép marad meg, mint a korábbi időkből?' - töpreng Történelem és fotográfia c. könyve befejező részében." – A könyvről a Fotótanú blogon olvashattok.

2009. december 3., csütörtök

Fotós idézet 2009.12.03

"Az ilyenfajta riportfotónál alapvető, hogy a fotós a lehető leghomogénebb módon olvadjon be a környezetébe. Úgy is mondhatnánk, hogy ha a feketék között dolgozik, akkor váljon ő is feketévé. Ezért az utazásokra, fotózásokra a lehető legkevesebb felszereléssel megyek, nincs nálam állvány, fotóstáska, nem harangoznak a nyakamban a gépek, nincs fotósmellény, látványos teleobjektív, csupán egy vállamra vetett, ütött-kopott kis zöld hátizsák van, abban lapul a kamera. Egyszerű hátizsákos turista vagyok, a helyi kocsmában iszom, a III. osztályon utazom. Az út első hetében érzem, hogy lassú vagyok, a döntő pillanatról gyakran lemaradok. Kell pár nap, míg elmúlik a turistaérzés, megszokom a helyet. Sose sietek, sodródom, ha meghívnak egy házba, akkor kihagyom a vízesést… aztán három hónap után az egzotikus környezet megszokottá válik, akkor kell hazajönni." – Várnai László

2009. december 2., szerda

Fotós idézet 2009.12.02

"Azt gondolom, a fotó végső helye egy kiállításon vagy könyvben, tehát egy nagyobb egységben kell, hogy legyen. Ez tulajdonképpen egy vizuális összkép létrehozását jelenti, amelyben már nem az egyes fotók bemutatásáról van szó, hanem sokkal inkább a szemléletmódról." – Szabóky Zsolt

2009. december 1., kedd

Fotós idézet 2009.12.01

"Beállított, megrendezett képeket csak az utolsó két évben fotografáltam. Barátaimmal, jó ismerőseimmel kezdtem, akik közel álltak hozzám. Meglepetésemre, az állványra helyezett gép előtt különös dolog történt: visszatért a régimódi fényképezés hangulata. Amikor az emberek még várakozással teli izgalommal adták át magukat a fényképezőgépnek. Amikor ünnepélyesen fogadták a fényképezés egyszeri és megismételhetetlen pillanatát. Amikor tudatában voltak a csodának, hogy a fényképezőgép ’megörökíti’ őket. Ezek az alkalmak sok mindent előhívtak. Elfelejtett pózokat, megilletődött tekintetet, nagyszülőktől örökölt tartást - a fényképezés régi varázsát." – Korniss Péter