2009. november 30., hétfő

Fotós idézet 2009.11.30

"A fényképezőgép a munkaeszközöm. Általa adok értelmet mindannak, ami körülvesz." - André Kertész

2009. november 29., vasárnap

Ötvenhatosok tere



Inspiráció 2009.11.29

Zsuzsi blogjára mindig érdemes ellátogatni. Egyrészt, mert szeretem a hangulatos, ízlésesen komponált, kivitelezett képeit, másrészt mert mindig van valami érdekes az "oldalsávban". Például szorgalmasan frissíti az aktuális fotó kiállítások listáját, a tévében éppen látható fotós vonatkozású filmek, műsorok ajánlóját. Ez volt Zsuzsi blogjának reklámja és egy kis "kárpótlás" Neki, mert számára nem lesz újdonság a mai ajánlatom. Ugyanis egy Nála felfedezett fotós munkáit ajánlom figyelmetekbe. :)

Stanko Abadzic horvát fotós képeit nagy élmény számomra is végignézni. És ha már kettőnknek tetszik, akkor Nektek is érdemes egy próbát tenni. :)

2009. november 28., szombat

Inspiráció 2009.11.28

Madácsi Zoltán látványos, érdekes "Fotótörténeteit" ajánlom figyelmetekbe. Érdemes a kép fölé vinni az egeret a kommentárokért.

2009. november 27., péntek

Fotós idézet 2009.11.27

"Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára." - Werner Hofman

2009. november 26., csütörtök

Fotós idézet 2009.11.26

"Ezentúl már örökké csak ugyanazokat a képeket fogom csinálni, újra meg újra meg újra. Minden felvételem, amely fedezékben kuporgó katonát, gördülő tankot vagy ujjongva integető embertömeget ábrázol, öcsikéje lesz csupán a másutt, régebben felvett képeimnek." – Robert Capa

2009. november 25., szerda

Fotós idézet 2009.11.25

"Az analóg filmezésben van valami megmagyarázhatatlan, ott valami más történik. A digitális fotózás matematikai összefüggésekből áll, az analóg technika viszont fizikai és kémiai részekből. Hatalmas a különbség..." – Stalter György

2009. november 24., kedd

Hibaüzi :)

"Megdöbbentő látványban volt része a napokban egy ukrán város lakosainak, amikor egy óriási windowsos hibaüzenet tűnt fel a fejük felett az égbolton." Cikk az Index-en. :)

Fotós idézet 2009.11.24

"A fotográfia számomra egy folytonos vizuális figyelem spontán impulzusa, amely megragadja a pillanatot és annak örökkévalóságát." - Henri Cartier-Bresson

2009. november 23., hétfő

Fotós idézet 2009.11.23

"Attól más a fekete-fehér fotográfia, hogy magukat a tónusviszonyokat sokkal szélesebb skálában tudjuk vezérelni. Ezáltal olyan drámai hatásokat le­het vele elérni, amit a színessel ritkán. A színeknek mindig van egy bizonyos fajta elkáprázta­tó hatása. Ha ránézünk egy képre és az színes, teljesen mindegy, hogy mi van mögötte, az embernek felcsillan a szeme." – Vajda János

2009. november 22., vasárnap

A semmi ágán



Kálló Péter azonos című képe juttatta eszembe, hogy ezt megmutassam Nektek.

2009. november 21., szombat

A Guide To Taking Better Pictures...

Hasznos lehet. :)

Inspiráció 2009.11.21

James Christopher egyéni látásmódját, egyéni képi világát ajánlom ma Nektek. Ráadásul a képeinek végignézése is nagyon kényelmesen van megoldva. Szeretem az ilyet!

2009. november 20., péntek

Az argentín levél

Ma levelet kaptam Argentínából. Nem e-mailt, postai levelet! A történet nyárra nyúlik vissza, mikoris flickr-en keresztül megkerestek, hogy felhasználhatják-e Pavilon c. képemet, amelyet 2008 nyarán a somogyvámosi Krisna-völgyben készítettem. Örömmel adtam rá engedélyt és gyorsan meg is egyeztünk, hogy pénzt nem kérek, csak küldjenek egy példányt a füzetből, amiben szerepel a kép. Ma megkaptam. Örülök, mert a webes publikálásokon kívül eddig tudtommal sehol nem jelent meg képem. És örülök, ha másnak megtetszett annyira, hogy felhasználásra érdemesnek találta, fel tudta használni. Persze tudom ez nem nagy dolog, de nekem egy kis apró fotós öröm. Kb ennyit szeretnék elérni a fotózással. Magamnak és másoknak kellemes pillanatokat szerezni. :)

Azért is osztottam meg Veletek ezt, mert nemrég sokat beszélgettünk Juice-zal és Szabolccsal, hogy mire való a flickr, mit is várhatunk tőle. Engem elkeserített a hatalmas számban feltöltött, többnyire igénytelen tartalom (tisztelet a kivételnek!!!), ahol egyre nehezebb megtalálni az értékeset. Ráadásul a képekre adott/kapott vélemények sem igazán arról szólnak, hogy értékes, érdekes, építő véleményt írjunk egymásnak (szintén tisztelet a kivételnek!!!). Ok, beláttam, nem fotó véleményező, hanem fotó megosztó oldalról van szó. Aztán Szabolcs mondott még valamit. Mégpedig azt, hogy ha nem lenne a flickr, nem ismernénk egymást. És ezzel abszolút meg is győzött! A barátságok, kapcsolatok feledtetik minden nyűgömet. :) Ügyesen is lehet használni az Internet és a flickr adta lehetőségeket. Fel lehet venni a kapcsolatot olyan emberekkel, akikkel soha nem találkoznánk személyesen, láthatjuk olyan országokból származó alkotók képeit, ahova lehet sosem jutunk el. Úgyhogy maradok a flickr-en és tag-elem a fotóim, hogy rájuk találhassanak. Tegyétek Ti is ezt Pajtások! :)



Szolgálati közlemény: Szabolcsnak ezúton üzenem, hogy a füzet hátoldalán az impresszumban fel is van tüntetve a nevem. Mert kérdezte. :)

Fotós idézet 2009.11.20

Martin Munkácsi ars poeticája, amelyet halála pillanatáig megtartott, a következő volt: "Meglátni a perc ezredrésze alatt azt, ami mellett a közömbös emberek vakon haladnak el - ez a fotóriportázs elmélete. S amit ez alatt az ezredrész alatt meglátunk: lefotografálni a perc következő ezredrésze alatt - ez a fotóriportázs gyakorlati oldala."

2009. november 19., csütörtök

Hat másodpercig egyáltalán ne mozogj!

Varga Nóri küldte a linket, ahol megnézhetjük Laczkó Péter vándorfotós kifordított fényképezőgépéről készült videót.

Fotós idézet 2009.11.19

"Amit még tanácsolok, hogy bátran mutassa ezt meg olyan embe­reknek, akiket ő jónak tart, vagy akiktől szívesen tanulna. Így le­het gyorsan fejlődni. Ha az em­ber sokat fotózik és megmutatja a nála tapasztaltabbaknak mind a jó, mind a rossz képeit. Néha nincs különbség jó és rossz fo­tós között, csak annyi, hogy az egyik korábban kezdte, mint a másik. Nem mindenki úgy született, hogy World Press dí­jazott fotókat készített." – Perlaki Márton

2009. november 18., szerda

Fotós idézet 2009.11.18

"Mindig az alkalomhoz igazodok. Amikor érdekel a téma és szabad a vásár, akkor nagyon sokat fényképezek, egyszerűen nem tudok betelni vele. Számolatlanul csinálom a képeket, nem gondolok célszerűségre, takarékosságra. Máskor, amikor olyan a pillanatnyi hangulat, hogy úgy érzem zavarnék, akkor nem tudok fotós lenni, visszafogom magam. Azt hiszem, egy hétnél tovább nem lennék jó fotóriporter. Képtelen vagyok átgázolni a helyzeteken. De ha valamilyen témában szabad jelzést kapok, akkor nehezen tudom visszafogni magamat. Utólag pedig mindig bebizonyosodik, hogy a téma alapos körüljárása nem csupán egy vagy két jó képet jelent, hanem egy egész bázist, ami az idő teltével felértékelődik, dokumentum értékű." – részlet Ádám Gyula Fotóművészet c. újságban megjelent interjújából, melyet a Fotótanú blog elevenít fel.

Ajánlom figyelmetekbe ezt
az interjút, a fotós egy képének igazán élvezetesen megfogalmazott értékelését, valamint napjainkban látogatható tárlatának online anyagának megtekintését.

2009. november 17., kedd

Fotós idézet 2009.11.17

Henri Cartier-Bresson nyilatkozta André Kertészről: "Mindnyájan adósai vagyunk Kertésznek."

2009. november 16., hétfő

Fotós idézet 2009.11.16

"Ha romantikus akarnék lenni, azt mondanám, egy jó fotósnak tudni kellene úgy fényképeznie, hogy az utómunká­ra ne keljen annyi energiát fordítani. Ez szerintem nem így van a valóságban. Az utómunka nagyon fontos része a fotó­zásnak, és 30-40%-ot dob rá a végeredményre. Nagyon sokan, vagy mondhatni szinte mindenki használja, ki jól, ki ke­vésbé... Az a lényeg, hogy ne váljon a kép kárára. A fotózáskor elkövetett hibákat nem lehet vele korrigálni." – Hajdú András

2009. november 13., péntek

Szentendrei hosszú árnyékok






A képeket juice-nak ajánlom sok szeretettel. Merthogy régóta hív "turisztkodni" Szentendrére, aztán most végül egyedül mentem. Nehogy azt higgye, hogy nem megyünk, mert megyünk! :)

Az első kép javításában pedig Zsuzsi segített! Nagyon köszönöm! Úgyhogy ezt a képet Neki is ajánlom! Juice csak nem haragszik meg. :)

Fotós idézet 2009.11.13

"Magyarul gondolkozzatok, lássatok és láttassatok!" – Balogh Rudolf

2009. november 12., csütörtök

Fotós idézet 2009.11.12

"Hogyan lehet egyszerre kifejezni fényképen azt, amit az ember érez és lát?" - Lucien Hervé

2009. november 11., szerda

Fotós idézet 2009.11.11

"Az alapkoncepcióm az volt, hogy egy városról sokat elárul a struktúrája. A benne lévő építmények, konstrukciók, amik végső soron a várost alkotják. Ezekről az emberek csak elterelik a figyelmet. Olyan ez, mint amikor ujjlenyomatot vesznek. Az ujjlenyomat tökéletesen jellemzi a tulajdonosát, de csak akkor látható, ha az illető elveszi a kezét. A város esetében is akkor látod az embert jellemző, egyedi jelet, ha az ember már elment onnan. Számos képen érzem úgy, hogy az ember, az alak 'csak úgy' van ott. Mint egy csontváz, mint egy bábu. Nem válik személyiséggé. Sokan mondják nekem, hogy legyen a képeken ember. Nem mondom, néha én is szívesebben fotózgatnék bikinis csajokat a strandon ahelyett, hogy órákat dideregjek egy-egy képért az éjszakai, kihalt Budapesten… Ennek ellenére az „Éjszakai Budapest” képek lényege az, hogy megmutassam az Embert ott, ahol ott sincs. Mi lenne, ha egyszerre tényleg kihalna a Város egyik napról a másikra. Hogy nézne ki, ha a gépek, a közvilágítás, a közlekedési lámpák működnének még néhány napig? Ha ekkor jönne egy vendég valami távoli bolygóról, vajon mit gondolna rólunk? Hogy intelligens lények vagyunk, akik jobbá akarják tenni a Földet, vagy lelketlen állatok, akik szétrombolják azt? Amit most elkezdek a parkokkal, temetőkkel, az egy lépéssel tovább mutat. Azt a fordulatot akarja ábrázolni, amikor a természet mintegy ’visszafoglalja’ azt, amit az ember előzőleg elvett tőle." - Kudász Gábor Arion

2009. november 10., kedd

Fotós idézet 2009.11.10

"Szeretném a látványból a lehető legkevesebbet mutatni, úgy, hogy az a lehető legtöbbet jelentse." - Cseh Gabriella

2009. november 9., hétfő

Fotós idézet 2009.11.09

"Photography is not seeing, it's feeling." - Don McCullin

2009. november 8., vasárnap

Inspiráció 2009.11.08

Ma Elliott Erwitt kreatív meglátásaira hívnám fel a figyelmetek.

2009. november 7., szombat

Inspiráció 2009.11.07

Régi idők fotóit ajánlom George S. Zimbeltől. Például az 1952-es párizsi albumát vagy a gyerekeket. De nézzétek meg a többi sorozatot is, érdemes!

2009. november 6., péntek

Fotós idézet 2009.11.06

André Kertész a fotózás minden részét autodidakta módon sajátította el. Festészettel viszont sosem próbálkozott, ennek az lehetett az oka (mint később kiderült), hogy részben színvak volt, de ez a színes fotóknál nem zavarta.Hirtelen elhatározásból felkeresett egy abonyi méhészt, hogy megtanulja a méhész mesterséget, élete egyik meghatározó élményévé vált ez az időszak. Ugyanis 5 hétig éltek a természetben, ahol Kertész közel került a környezetéhez, és sokat fényképezett. Talán az egyik legfontosabb helyszín az életében ugyancsak a természethez köti; ez Szigetbecse volt. Becse azért volt ilyen jelentős, mert "olyan közel kerülhettem a természethez és azokhoz, akik közt ez történt velem. Később akár Tiszaszalkán, akár Esztergomban vagy Harasztiban, akár Franciaországban vagy New Yorkban fényképeztem tájat vagy embert, a becsei táj és a becsei emberek születtek újjá minden képen."

2009. november 5., csütörtök

Fotós idézet 2009.11.05

"A 190 millió orosz ellenem van. Nem tartanak vad gyűléseket az utcasarkokon, nem gyakorolják látványosan a szabad szerelmet, külsőre nincs rajtuk semmi új, nagyon tisztességes, erkölcsös, dolgos emberek, a fényképész számára unalmasak, mint a bűn. Ráadásul úgy látszik, szeretnek orosz módra élni és utálják, ha fényképezik őket. Háborúhoz és forradalmakhoz szokott négy fényképezőgépem fel van háborodva és valahányszor kattintok velük, valami félresikerül." - olvasható a Robert Capa idézet John Steinbeck Orosz napló c. könyvének Jogos panasz c. fejezetében.

2009. november 4., szerda

Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár

Ha szeretsz fotózni, szeretsz fotós könyveket olvasni vagy fotós albumokat nézegetni, szeretnél egy olyan könyvtárba beiratkozni, ahol akárhova nyúlsz minden a fotózásról szól, Téged is vár a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár a Mai Manó Házban. A beiratkozás ingyenes!

Ha felkeltettem az érdeklődésed, olvasd el
az itt található interjút Baki Lászlóval, a könyvtár vezetőjével és rögtön képben leszel.

Én már tag vagyok, ezért jó szívvel ajánlom másoknak is. Azt olvastam a cikkben, hogy a könyvtár célja a látogatók számának növelése. Gondoltam, hogy kicsit én is hozzájárulok ehhez azzal, hogy megreklámozom annak a néhány embernek, aki a blogomra téved. :)

Fotós idézet 2009.11.04

"Azt szeretem a fekete-fehérben, hogy annyi színt meg tud mutatni." - Mucsy Szilvia

2009. november 3., kedd

Fotótanú

Ha szeretsz tartalmas véleményeket, érdekes gondolatokat olvasni fotóról, fotós könyvről, fotózásról, a Fotótanú blog talán Neked is tetszeni fog!

Várday Béla blogjának link ajánlójában bukkantam rá.

Fotós idézet 2009.11.03

"A 'fényképez' szónak szerencsés szinonimája a magyar nyelvben: 'megörökít'. Érzékelteti a múló idő megragadásának, a tűnékeny világ megőrzésének szándékát. Idő és fényképezés elválaszthatatlanok. Az exponálás egy pillanatot búcsúztat: a jelenből a gombnyomás pillanatában múlt lesz. A képen annak lenyomatát őrizzük - ami volt." – Korniss Péter

2009. november 2., hétfő

Fotós idézet 2009.11.02

"Egy jó fényképész nem leskelődik, hanem utánajár, hanem lát, hanem ott van, és mert jó fényképész, szerencséje van..." – Parti Nagy Lajos kommentárja Bruno Bourel Fényrajzok – Budapest albumához.